Les 5

tips en trucs klein1
Tips en Trucs

Aan het begin van de les wordt het setje uitgereikt met de Tips & Trucs en de toelichting op het e.p.-slaan.

Voor het e.p.-slaan kan als voorbeeld een aardig mini-partijtje dienen:

1.    é4    é5
2.   Lc4   Pf6
3.   d4   Pxé4
4.   é5:    d5
5.   d6: e.p.   Ld6:
6.   Dd4??   Lb4+ Wit geeft op tegen Fritz 12, februari 2015

De onderlinge schaakpartijtjes, hoe primitief ook, hebben vraag gegenereerd naar méér.

Iedere partij staat bol van dreigende of toegepaste Tips & Trucs. We zijn ons hiervan als hobby- en clubschakers niet meer of nauwelijks nog bewust.

Tip: Leerlingen vinden het spannend om het zelf mee te maken en te zien. Heel leerzaam zijn daarom partijen van de leerlingen samen met de schaakleraar tegen Fritz (12 enz.) of een alternatief schaakprogramma. Met uiteraard per zet commentaar van de docent. Wel bij voorbaat de waarschuwing dat ‘we’ zullen verliezen..!

Bij iedere zet worden de vertrek- en landingsvelden benoemd. Dit is tevens de wegbereiding voor de les over de notatie. Ik had het voorrecht te kunnen werken met een Digibord.
Zonder Digibord: de zetten worden gedaan op de PC en een leerling ‘kopieert’ tegelijkertijd de zetten op het analoge demonstratiebord. Niet door te kijken naar het computerscherm, maar doordat aan hem/haar de zetten hardop worden doorgegeven.

 

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.